Ας μαγειρέψουμε
Ετοιμάζετε το μάραθο ή το φινόκιο και το βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά, κρατώντας μετά το νερό. Το τραβάτε και το τσιγαρίζετε σε χαμηλή φωτιά με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτοντας το κρεμμύδι, σιγά σιγά τις αντσούγιες, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το σαφράν. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το λευκό κρασί. Φιλετάρετε τις μισές σαρδέλες και τις ανακατεύετε με το παραπάνω μίγμα και ψήνετε για περίπου μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Αραιώνετε κάθε τόσο το μίγμα με το νερό, στο οποίο έβρασε ο μάραθος. Ξεχωριστά τηγανίζετε σε καυτό λάδι τις υπόλοιπες σαρδέλες που στραγγισμένες θα τις βάλετε πάνω στα λιγκουΐνι που έχετε βράσει «αλ ντέντε», θα τα έχετε ανακατέψει με την ήδη έτοιμη σάλτσα και θα τα έχετε στρώσει σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και τη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα βάζετε για λίγα λεπτά σε ζεστό προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.