Μοσχαράκι Κατσαρόλας με δαμάσκηνα και κάστανα
Δύσκολη, >60'
Ξεπλένουμε το μπούτι. Το στεγνώνουμε, το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε σε ένα ταψί τα καρότα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το κρεμμύδι και από πάνω το μπούτι, προσθέτοντας το νερό στο ταψί. Ψήνουμε το μπούτι σε προθερμασμένο φούρνο για 3 ½ – 4 ώρες στους 150⁰C. Κατά διαστήματα περιχύνουμε το μπούτι με τους χυμούς από το ταψί. Ελέγχουμε αν το κρέας έχει ψηθεί σε βάθος, αν το τρυπήσουμε με μαχαίρι στο κέντρο και τα υγρά βγαίνουν διάφανα, όχι ροζ. Προσθέτουμε αν χρειαστεί και λίγο νερό προς το τέλος γιατί θα το χρειαστούμε για τη σάλτσα. Βγάζουμε το μπούτι από το ταψί.
Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω σε μια μικρή κατσαρόλα και μεταφέρουμε το ζωμό από το ταψί μαζί με τα λαχανικά του. Πιέζουμε τα λαχανικά για να βγάλουν τους χυμούς τους και κρατάμε το ζωμό για να φτιάξουμε τη σάλτσα. Όταν το μπούτι κρυώσει αρκετά αφαιρούμε την πέτσα και λίγο από το λίπος της (πρέπει να μείνει περίπου 1,5 εκ. λίπος στην επιφάνεια) και χαράζουμε το μπούτι σε ρόμβους με πλευρά γύρω στα 1 εκ. Αναμιγνύουμε τα υλικά για την κρούστα εκτός από το τριμμένο ψωμί ή τη γαλέτα και απλώνουμε το μίγμα πάνω στο μπούτι. Στο τέλος το πασπαλίζουμε με το τριμμένο ψωμί ή τη γαλέτα.
Ξαναβάζουμε το μπούτι στο ταψί. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C για περίπου 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει η κρούστα χρυσαφένια. Συγχρόνως ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Μετράμε το ζωμό και για κάθε φλιτζάνι ζωμό προσθέτουμε 1 κουταλάκι γλυκού κορν φλάουρ διαλυμένο σε κρύο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα και τη σερβίρουμε με το μπούτι.
Tip Το καπνιστό χοιρινό που υπάρχει έτοιμο στο κρεοπωλείο είναι ή μισοβρασμένο και θέλει 40 λεπτά ψήσιμο ανά κιλό ή τελείως βρασμένο και θέλει 20 με 25 λεπτά ανά κιλό. Και τα δύο έχουν οδηγίες στη συσκευασία. Μισή ώρα πριν το τέλος του ψησίματος βγάζουμε το χοιρινό από το φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Το χαράζουμε, αν θέλουμε, το καλύπτουμε με τα υλικά της κρούστας και το ψήνουμε άλλα 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Στη Σουηδία το χοιρινό μπούτι ψήνεται με γλυκιά επικάλυψη από μίγμα φρούτων (βερίκοκα- ανανά). Στη Δανία το ψήνουν βάζοντας αλάτι και πιπέρι μόνο στις χαρακιές. Δεν το περιχύνουν με υγρά γιατί προτιμούν την κρούστα τραγανή.
Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα
Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα
Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα
Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα
Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα