Ας μαγειρέψουμε
1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και το έντερο στο πίσω μέρος με ένα μαχαιράκι. Κρατάμε το κεφαλάκι και την ουρά. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις λαδώνουμε και τις αλατοπιπερώνουμε.
2. Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σαλάμι και δίνουμε χρώμα και από τις 2 πλευρές. Αφαιρούμε και προσθέτουμε τις γαρίδες και μόλις μαγειρευτούν και έχουν πάρει όλα τα αρώματα από το σαλάμι αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
3. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
4. Την ίδια στιγμή ζεσταίνουμε τον ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα.
5. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με κρασί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μη κολλήσει.
6. Προσθέτουμε τον κρόκο κοζάνης.
7. Προσέχουμε να εξατμιστεί όλο το κρασί πριν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε το ζωμό ώστε να μην είναι ξινό το ριζότο.
8. Επίσης θα βοηθούσε να ρίχναμε μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη στο σημείο αυτό.
9. Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία ρίχνουμε αρκετό ζωμό ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
10. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το ρύζι να είναι έτοιμο.
11. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο (μη φοβηθείτε εάν το ρύζι ακόμα κρατάει, πρέπει να είναι έτσι), το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, το σχοινόπρασο, το τυρί κρέμα, αλάτι και πιπέρι.
1
2. Ανακατεύουμε, αφήνουμε 1 λεπτό να “ξεκουραστεί”, ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι επιπλεόν (πιπέρι, ζωμό κ.λ.π.-πρέπει το ριζότο να είναι κρεμώδες).
1
3. Σερβίρουμε με τις φέτες σαλάμι, τις γαρίδες και σχοινόπρασο.
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 15 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ : 25 λεπτά