Ab logo
  • Πατάτες Λιονέζ

Πατάτες Λιονέζ

από Akis Petretzikis
Πατάτες Λιονέζ
Εύκολη
31'- 60'
3/5
Χαμηλό

Θα χρειαστώ υλικά για

Συστατικά
6 μερίδες
  • 1/2 γρ πατάτες
  • 1/2 κύβους ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 ελαιόλαδο
  • 1/2 γρ παρμεζάνα
  • 1/2 κ.σ βούτυρο
  • 1/2 Αλάτι
  • 1/2 πιπέρι
  • 1/2 ρίγανη
  • 1/2 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλο
  • 1/2 ματσάκι φύλλα από θυμάρι
  • 1/2 γρ πατάτες
  • 1/2 κύβους ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 ελαιόλαδο
  • 1/2 γρ παρμεζάνα
  • 1/2 κ.σ βούτυρο
  • 1/2 Αλάτι
  • 1/2 πιπέρι
  • 1/2 ρίγανη
  • 1/2 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλο
  • 1/2 ματσάκι φύλλα από θυμάρι

Ας μαγειρέψουμε

Εκτέλεση 1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για να μη μαυρίσουν.
3. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο.
4. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε ζάχαρη, πιπέρι, αλάτι, θυμάρι και ρίγανη. Μπορούμε, για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν, να ρίξουμε λίγο νερό και να ανακατεύουμε συνεχώς.
5. Κόβουμε τις πατάτες οριζόντια σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο.
6. Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε τους κύβους και το ζωμό, το σκόρδο, λίγο ρίγανη και το θυμάρι. Τα βάζουμε να βράσουν και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν οι κύβοι ζωμού. Ρίχνουμε μέσα στο ζουμί, τις πατάτες και τις ανακατεύουμε. Τις βράζουμε για 4-5 λεπτά. Τις σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό σε ένα μπολ.
7. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε λαδόκολλα στην επιφάνειά του.
8. Πασπαλίζουμε τη λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι.
9. Σουρώνουμε τις πατάτες και απλώνουμε μια στρώση μέσα στο ταψάκι. Από πάνω, ρίχνουμε λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
10. Στο τέλος, ρίχνουμε από πάνω το ζουμί που μας έμεινε από τις πατάτες, παρμεζάνα, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
11. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180°C. 1
2. Στα τελευταία 10 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει η παρμεζάνα. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ : 40 λεπτά

Αξιολόγηση

Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Διεθνή
Κλασική
Χριστούγεννα
Άλλο
Χειμώνας
Ορεκτικό

Υλικά για 6 άτομα

ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ Ελαιόλαδο Εξαιρετικό Παρθένο Ποικιλία Κορωνέικη 1lt
1 λιτ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

ΑΒ Ροδάμι Βούτυρο Γάλακτος 600 gr
600 γρ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

- Σκόρδα ξερά Τεμάχιο
1000 γρ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

ΑΒ Θυμάρι Αποξηραμένο 17 gr
17 γρ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

ΑΒ ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ 1 KG
1 κιλ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

ΑΒ Πατάτες Νάξου ΠΓΕ Συσκευασμένες
~3 κιλ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

KNORR ΚΥΒΟΙ ΖΩΜΟΥ ΚΟΤΑΣ (3 LT) 6 ΤΕΜ
60 γρ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

ΑΒ Νερό Φυσικό Επιτραπέζιο 500ml
500 ml

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

Κρεμμύδια Ξερά Βιολογικής Γεωργίας Ελληνικά
NATURES PROMISE BIO Κρεμμύδια Ξερά Βιολογικής Γεωργίας Ελληνικά
~1,5 κιλ
~€
2
60
Ρίγανη Τριμμένη Καρδίτσας 100 gr
ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ Ρίγανη Τριμμένη Καρδίτσας 100 gr
100 γρ
1
79
Τυρί Παρμεζάνα Parmigiano Reggiano 200gr
ΑΒ Τυρί Παρμεζάνα Parmigiano Reggiano 200gr
200 γρ
4
98

Έχεις ήδη στην κουζίνα

Αλάτι Ψιλό Σε Πλαστική Φιάλη 750 gr
ΑΒ Αλάτι Ψιλό Σε Πλαστική Φιάλη 750 gr
750 γρ
  • low-price.external.cbf7b8ce.svg
0
69
Πιπέρι Μαύρο Τριμμένο 40g
ΑΒ Πιπέρι Μαύρο Τριμμένο 40g
40 γρ
1
32