Ας μαγειρέψουμε
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
2. Τοποθετούμε το μπούτι από το αρνί σε μία επιφάνεια κοπής με το δέρμα προς τα πάνω.
3. Με ένα μαχαίρι αρχίζουμε και κόβουμε το κρέας γύρω από το κόκκαλο μέχρι να το ξεκοκκαλήσουμε. Μόλις νιώσουμε ότι το κόκκαλο άρχισε να χαλαρώνει, το σπάμε στο σύνδεσμο αφήνοντας το πίσω μέρος του κόκκαλου για να φαίνεται το πιάτο μας πιο ωραίο στη συνέχεια.
4. Τοποθετούμε μία λαδόκολλα κάτω από το αρνί και αρχίζουμε και κόβουμε τα πιο χοντρά κομμάτια του αρνιού για να το βοηθήσουμε να απλώσει. Προσπαθούμε να το απλώσουμε όσο γίνεται για να μπορέσουμε μετά να το ρολάρουμε πιο εύκολα.
5. Με ένα μαχαίρι, αρχίζουμε να κάνουμε μικρά επιφανειακά κοψίματα στο κρέας για να μπορέσει να ρουφήξει τη μαρινάδα του.
Για τη μαρινάδα
1. Σε ένα μίξερ χτυπάμε 50 ml ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, τη φλούδα από ένα λεμόνι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
2. Χτυπάμε μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά.
3. Ρίχνουμε τη μαρινάδα πάνω από το κρέας και την απλώνουμε.
4. Πιάνουμε τη λαδόκολλα και αρχίζουμε να ρολάρουμε το κρέας.
5. Με ένα σπάγκο το δένουμε σε 5 σημεία. Το τυλίγουμε σαν μία καραμέλα. Το τυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο για να παραμείνει το κρέας μας ζουμερό όσο ψήνεται.
6. Ψήνουμε για 2 ½ ώρες.
Για το γλάσο
1. Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, τη ζάχαρη και τη φλούδα από 1 λεμόνι.
2. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
3. Μόλις ψηθεί το κρέας, το βγάζουμε από το φούρνο, το ανοίγουμε και ρίχνουμε από πάνω το γλάσο μας.
4. Το βάζουμε πίσω στο φούρνο αφήνοντας τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο ανοιχτά και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
Για τις πατάτες
1. Παίρνουμε 1 κιλό βρασμένες baby πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.
2. Με ένα μαχαίρι κόβουμε σταυρωτά τις πατάτες και τις πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας να ανοίξουν. Βάζουμε από πάνω 1 κύβο βούτυρο, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
3. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε το αρνί μας σε μία πιατέλα, με τις πατάτες, ταχίνι σως και ψητό μπρόκολο!
ΣΩΣ ΤΑΧΙΝΙ Σε ένα μπολ με 100 γρ ταχίνι, προσθέτουμε το νερό, ξύσμα από 1 λάιμ, χυμό από μισό λάιμ, αλάτι, πιπέρι, 1 κουτ. γλυκού μέλι και μία πρέζα μπούκοβο.
Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν μία λεία σως.
ΨΗΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ 1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
2. Τοποθετούμε μέσα ένα άδειο αντικολλητικό ταψί (30Χ35) να κάψει καλά.
3. Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού και το ξεπλένουμε. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τον "κορμό" από κάθε μπουκετάκι αφαιρώντας το σκληρό εξωτερικό του. Μετά κόβουμε στη μέση κάθετα το κάθε μπουκετάκι σε 2 κομμάτια.
4. Το κεντρικό κοτσάνι από το μπρόκολο το καθαρίζουμε και αυτό γύρω γύρω και το κόβουμε σε κομμάτια μήκους 3-4 εκ. και πάχος 0,5 εκ.
5. Όλα τα παραπάνω τα βάζουμε σε ένα μπολ όπου ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
6. Όταν ο φούρνος έχει κάψει, ανοίγουμε γρήγορα την πόρτα, αφαιρούμε το ταψί και κατευθείαν τοποθετούμε τα κομμάτια του μπρόκολου μέσα στο ταψί σε μια στρώση και προσέχουμε την κομμένη επιφάνεια του μπρόκολου να είναι στον πάτο του ταψιού ώστε να μαγειρευτεί γρήγορα (αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα για να μη πέσει η θερμοκρασία απο τον φούρνο και το ταψί).
7. Βάζουμε το ταψί πίσω στο φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθεί το μπρόκολο.
8. Αφαιρούμε από το φούρνο και αμέσως μεταφέρουμε τα μπρόκολα σε ένα μπολ γιατί αν μείνουν στο ταψί θα συνεχίσουν να ψήνονται και δεν το θέλουμε αυτό.
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 1 ώρα
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ : 3 ώρες