Ας μαγειρέψουμε
Σε μία κατσαρόλα βράζετε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει, το στραγγίζετε και το απλώνετε σε μια βαμβακερή πετσέτα να στεγνώσει. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια πολτοποιημένα. Τα φέρνετε 3-4 βόλτες και μετά τα αφήνετε να σιγοβράσουν και να τραβήξουν τα υγρά τους. Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνετε το μίγμα από τα κολοκύθια με το ρύζι. Προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη γραβιέρα, το γάλα, τον ψιλοκομμένο βασιλικό με τον δυόσμο, ελάχιστο αλάτι, μοσχοκάρυδο και στο τέλος τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε το παραπάνω μίγμα σε ένα στρογγυλό λαδωμένο ταψί (Νο 36-38) και ψήνετε στον φούρνο στους 180οC για 45 λεπτά και μέχρι η κρούστα από πάνω να πάρει ένα ωραίο πυρόξανθο χρώμα.Για τη σάλτσα: σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα τοματάκια κομμένα στα δύο, το λευκό κρασί, το χυμό τομάτας και μπόλικο βασιλικό και δυόσμο. Βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία μόλις για 5 λεπτά. Κόβετε την κολοκυθοριζόπιτα σε τρίγωνα κομμάτια και την συνοδεύετε με την πλούσια και αρωματική σάλτσα τομάτας.