Ας μαγειρέψουμε
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220C. Ψιλοκόβετε 2 φέτες χαμόν. Ανακατεύετε το τυρί ρικότα με το ψιλοκομμένο χαμόν, την παρμεζάνα, το τριμμένο παξιμάδι, το θυμάρι και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Γεμίζετε τους δύο φασιανούς με το μίγμα. Εάν περισσέψει, σηκώνετε το δέρμα από τη μεριά του στήθους με τα δάκτυλά σας και απλώνετε το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης. Τοποθετείτε τους φασιανούς σε ταψί και καλύπτετε το στήθος με το υπόλοιπο χαμόν. Πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε το λευκό κρασί στο ταψί. Ψήνετε για 20 λεπτά στους 220ο C και μετά χαμηλώνετε τον φούρνο στους 1800C και ψήνετε για άλλα 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε 2-3 φορές τους φασιανούς με τα υγρά του ταψιού. Όταν ψηθούν οι φασιανοί καλύπτετε το ταψί με χαρτί φούρνου και μια πετσέτα κουζίνας για 10 λεπτά. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το σπανάκι για 3-4 λεπτά. Το αλατοπιπερώνετε και το σερβίρετε με τις μερίδες φασιανού.