Ας μαγειρέψουμε
Ζεματάμε τα φύλλα. Τα στραγγίζουμε και κόβουμε, αν έχουν, τα κοτσανάκια τής βάσης. Αχνίζουμε τα ξερά κρεμμύδια σε λίγο νερό. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα αχνισμένα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι. Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό και το μισό χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Προσθέτουμε τον άνηθο, το δυόσμο, τα κουκουνάρια, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο κάθε φύλλο, με τη μεριά των νεύρων εσωτερικά, λίγη γέμιση και διπλώνουμε χωρίς να σφίγγουμε πάρα πολύ. Απλώνουμε σε πλατιά κατσαρόλα μερικά αμπελόφυλλα και αραδιάζουμε από πάνω τα ντολμαδάκια. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι ακόμα, χωρίς να συμπληρώσουμε με νερό. Τα σκεπάζουμε με πιάτο. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται για να μισοσκεπάζει το πιάτο. Σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους και δοκιμάζουμε. Αν χρειάζονται κι άλλο βράσιμο προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Τέλος, ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με γιαούρτι και φέτες λεμονιού. Tip: Αν θέλουμε προσθέτουμε στη γέμιση 3-4 κουταλιές ψίχα από αμύγδαλα σπασμένη και μαύρες σταφίδες.