Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δενδρολίβανο και μπέικον
Δύσκολη, >60'
Αφαιρείτε όσα κόκαλα μπορείτε και ότι περισσεύει από τις μερίδες του κοτόπουλου και τα βράζετε για να βγάλετε ένα φλιτζάνι ζωμό. Αναμειγνύετε τα υλικά της μαρινάδας μέσα σε ένα μπολ (κρασί, δενδρολίβανο,κόκκους πιπεριού και το μισό ελαιόλαδο). Βάζετε μέσα στη μαρινάδα τις μερίδες του κοτόπουλου. Τις αφήνετε να μαριναριστούν για 1 ώρα στο ψυγείο. Κατά διαστήματα τις γυρίζετε για να μην στεγνώσουν όσα μέρη δεν σκεπάζονται από τη μαρινάδα. Βουτάτε τα κρεμμυδάκια σε καυτό νερό για 5-6΄. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα καθαρίζετε κόβοντας τη ρίζα με ένα ψαλίδι της κουζίνας και πιέζοντάς τα να βγουν από τα φλούδια τους. Σκουπίζετε τα μανιτάρια με στεγνό πανί. Βγάζετε τις μερίδες κοτόπουλου από τη μαρινάδα και τις στραγγίζετε. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το μπέϊκον. Ρίχνετε τις μερίδες κοτόπουλου και τις σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη μαρινάδα και ένα φλιτζάνι ζωμό. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε το κοτόπουλο για 40 λεπτά περίπου (ανάλογα με το μέγεθος που έχουν οι μερίδες). Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ζεστό ζωμό ή νερό για να μην σωθεί η σάλτσα. Προς το τέλος ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Τα αφήνετε να βράσουν μέσα στη σάλτσα. Όταν βεβαιωθείτε ότι έχει βράσει το φαγητό το κατεβάζετε από τη φωτιά. Αν η σάλτσα είναι αραιή την δένετε προσθέτοντας μια κουταλιά αλεύρι αραιωμένο σε κρύο νερό. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύετε με πατατούλες μικρές ολόκληρες τηγανισμένες που μπορείτε να τις ρίξετε μέσα στη σάλτσα, και με κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση το ίδιο με αυτό της μαρινάδας.
Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα
Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα
Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα
Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα
Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα
Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα