Ας μαγειρέψουμε
Καθαρίζετε τα αντίβ από τα εξωτερικά φύλλα, αν χρειάζεται και κόβετε την πράσινη ρίζα. Τα αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μεγάλο ταψί ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα αντίβ μέχρι να ροδίσουν γύρω-γύρω. Ρίχνετε το σκόρδο και το νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε σκεπασμένα για 15-20 λεπτά. Προσθέτετε λίγο νερό, αν χρειαστεί, για να μη στεγνώσουν και για να έχετε λίγους χυμούς από τα αντίβ. Όταν μαλακώσουν τα βγάζετε από την φωτιά και αφήνετε τους χυμούς μέσα στο ταψί. Αφήνετε τα αντίβ να κρυώσουν, τα τυλίγετε με το ζαμπόν ένα-ένα και τα βάζετε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200oC και ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο και διαλύετε μέσα το αλεύρι ανακατεύοντας το μείγμα γρήγορα και δίχως να σταματήσετε μέχρι να γίνει ομοιογενές και χρυσαφένιο (roux). Ρίχνετε το γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει η σάλτσα ομοιογενής. Προσθέτετε τους χυμούς από το ταψί, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Κατεβάζετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και ρίχνετε το τυρί ανακατεύοντας για να πάει παντού. Στρώνετε τη μπεσαμέλ πάνω στα αντίβ, πασπαλίζετε με το τυρί και ψήνετε το φαγητό για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθεί η μπεσαμέλ. Προς το τέλος γκρατινάρετε τα αντίβ κάτω από το γκριλ, πάντοτε προσέχοντας να μη αρπάξουν. Σερβίρετε τα αντίβ ζεστά. Είναι εξαιρετικά για πρώτο πιάτο.