Recipe Search ResultsΓεμιστά αμπελόφυλλα με ρύζι και κουκουνάρια
Ab logo
  • Γεμιστά αμπελόφυλλα με ρύζι και κουκουνάρια

Γεμιστά αμπελόφυλλα με ρύζι και κουκουνάρια

by Σιμόνη Καφίρη
Γεμιστά αμπελόφυλλα με ρύζι και κουκουνάρια
Average
31'- 60'
0/5
Medium

Ingredients for

Ingredients
4 servings
  • 2 φλιτζάνιαα ρύζι καρολίνα
  • 130 Αμπελόφυλλα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 8 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 12 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ. κουκουνάρια
  • Γιαούρτι (για το σερβίρισμα)
  • Λίγες φέτες λεμονιού (για το σερβίρισμα)
  • 2 φλιτζάνιαα ρύζι καρολίνα
  • 130 Αμπελόφυλλα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 8 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 12 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ. κουκουνάρια
  • Γιαούρτι (για το σερβίρισμα)
  • Λίγες φέτες λεμονιού (για το σερβίρισμα)

Start cooking

Ζεματάμε τα φύλλα. Τα στραγγίζουμε και κόβουμε, αν έχουν, τα κοτσανάκια τής βάσης. Αχνίζουμε τα ξερά κρεμμύδια σε λίγο νερό. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα αχνισμένα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι. Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό και το μισό χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Προσθέτουμε τον άνηθο, το δυόσμο, τα κουκουνάρια, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο κάθε φύλλο, με τη μεριά των νεύρων εσωτερικά, λίγη γέμιση και διπλώνουμε χωρίς να σφίγγουμε πάρα πολύ. Απλώνουμε σε πλατιά κατσαρόλα μερικά αμπελόφυλλα και αραδιάζουμε από πάνω τα ντολμαδάκια. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι ακόμα, χωρίς να συμπληρώσουμε με νερό. Τα σκεπάζουμε με πιάτο. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται για να μισοσκεπάζει το πιάτο. Σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους και δοκιμάζουμε. Αν χρειάζονται κι άλλο βράσιμο προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Τέλος, ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με γιαούρτι και φέτες λεμονιού. Tip: Αν θέλουμε προσθέτουμε στη γέμιση 3-4 κουταλιές ψίχα από αμύγδαλα σπασμένη και μαύρες σταφίδες.

Rating

Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Everyday recipe
Other
All seasons
Starters & nibbles

Shop recipe for 4 servings