Ας μαγειρέψουμε
Τρίβετε τα βρασμένα ρεβίθια ελαφρώς με το χέρι σας, μέχρι να απομακρυνθούν οι φλούδες τους.Τα ξεπλένετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Στο μπλέντερ αδειάζετε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Δουλεύετε το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές και πυκνό. Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτετε 1-2 κουταλιές ζωμό από τα βρασμένα ρεβίθια. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε ελαφρά τα κουκουνάρια. Τοποθετείτε το χούμους σε μικρά μπολ, στο κέντρο ανοίγετε μια κοιλότητα με την ανάποδη μεριά του κουταλιού και την γεμίζετε με ψημένα κουκουνάρια και σερβίρετε.