Καλοκαιρινή τάρτα με ντομάτες και γαύρο
Μέτρια, >60'
Ρίχνετε τα σύκα σε ένα μπολ και τα μουσκεύετε με το πετιμέζι, το κρασί και όλα τα μπαχαρικά για μια ώρα.
Σουρώνετε τα μισά σύκα και τα πολτοποιείτε στην κουζινομηχανή. Αλατοπιπερώνετε το κρέας και στρώνετε 4 χοντρές λαδόκολλες ψησίματος σε μια λεία επιφάνεια. Ακουμπάτε το κρέας επάνω στη λαδόκολλα και γεμίζετε με τον πολτό από τα σύκα τις σχισμές ανάμεσα στα κοψίματα. Σουρώνετε τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα σύκα και τα ρίχνετε
από πάνω.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τη μαρινάδα που έχει μείνει και προσθέτετε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Βράζετε σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Περιχύνετε με τη σάλτσα αυτή το κρέας. Κλείνετε τις λαδόκολλες σφιχτά και δένετε με σπάγκο μαγειρικής. Ψήνετε στην αρχή στους 200οC για 35 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150οC για 3 ώρες περίπου. Ανοίγετε τη λαδόκολλα και σερβίρετε το χοιρινό σε κομμάτια μαζί με τη σάλτσα του.
TIP Τα σύκα μαζί με το πετιμέζι και τον αρωματικό κόλιανδρο δημιουργούν μια εξαιρετική κρούστα στο κρέας που σιγοψήνεται για τρεις ολόκληρες ώρες μέσα στη λαδόκολλα. Δοκιμάστε το και με δαμάσκηνα αποξηραμένα αν δεν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά φρούτα.