Start cooking
Για τους κεφτέδες: 1. Μουλιάζουμε την ψίχα σε νερό και τη στύβουμε για να φύγει το περιττό νερό. 2. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο χοντρό μέρος του τρίφτη (ρεντέ). 3. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά. 4. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τους χρησιμοποιήσουμε. Για τη σάλτσα: 5. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. 6. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να γυαλίσουν και να βγάλουν όλα τους τα υγρά. 7. Ταυτόχρονα, ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις τομάτες, τις ψιλοκόβουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο τρυπητό. 8. Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το ξίδι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, τον τοματοπελτέ (διαλυμένο σε 200ml νερό), τις τομάτες, και αλατοπίπερο. 9. Μεταφέρουμε το μίγμα σε γάστρα, τοποθετούμε μέσα τους κεφτέδες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. 10. Ψήνουμε το τσουμπλέκι στους 180οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 50‘ ή μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του, ενώ στα τελευταία 10’ ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να πάρουν χρώμα οι κεφτέδες. Trivia Σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, στο τέλος αβγοκόβουν το τσουμπλέκι – αντί του κλασικού αβγολέμονου, επιλέγουν ένα μίγμα αβγού και ξυδιού