Αποτελέσματα Αναζήτησης ΣυνταγώνΠολίτικο Εκμέκ κανταϊφι με κρέμα αρωματισμένη με λεμόνι και πασπαλισμένο φιστίκι αιγίνης
Ab logo
  • Πολίτικο Εκμέκ κανταϊφι με κρέμα αρωματισμένη με λεμόνι και πασπαλισμένο φιστίκι αιγίνης

Πολίτικο Εκμέκ κανταϊφι με κρέμα αρωματισμένη με λεμόνι και πασπαλισμένο φιστίκι αιγίνης

από Akis Petretzikis
Πολίτικο Εκμέκ κανταϊφι με κρέμα αρωματισμένη με λεμόνι και πασπαλισμένο φιστίκι αιγίνης
Δύσκολη
>60'
5/5
Μεσαίο

Θα χρειαστώ υλικά για

Συστατικά
6 μερίδες
  • 700 g ζάχαρη(Για το σιρόπι)
  • 500 ml νερό(Για το σιρόπι)
  • 500 g κανταΐφι(Για τη βάση)
  • 125 g βούτυρο (Για τη βάση)
  • 1 lt γάλα 3,5% λιπαρά(Για την κρέμα)
  • 100 g κορν φλάουρ(Για την κρέμα)
  • 200 g ζάχαρη(Για την κρέμα)
  • 6 κρόκοι αβγών(Για την κρέμα)
  • 2 βανίλιες (ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα λεμονιού)(Για την κρέμα)
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά(Για τη σαντιγί)
  • 50 g άχνη ζάχαρη(Για τη σαντιγί)
  • 100 g βούτυρο παγωμένο(Για την κρέμα)
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας(Για τη σαντιγί)
  • φιστίκι Αιγίνης σπασμένο (για γαρνίρισμα)(Για τη σαντιγί)
  • 700 g ζάχαρη(Για το σιρόπι)
  • 500 ml νερό(Για το σιρόπι)
  • 500 g κανταΐφι(Για τη βάση)
  • 125 g βούτυρο (Για τη βάση)
  • 1 lt γάλα 3,5% λιπαρά(Για την κρέμα)
  • 100 g κορν φλάουρ(Για την κρέμα)
  • 200 g ζάχαρη(Για την κρέμα)
  • 6 κρόκοι αβγών(Για την κρέμα)
  • 2 βανίλιες (ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα λεμονιού)(Για την κρέμα)
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά(Για τη σαντιγί)
  • 50 g άχνη ζάχαρη(Για τη σαντιγί)
  • 100 g βούτυρο παγωμένο(Για την κρέμα)
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας(Για τη σαντιγί)
  • φιστίκι Αιγίνης σπασμένο (για γαρνίρισμα)(Για τη σαντιγί)

Ας μαγειρέψουμε

Για το σιρόπι:
1. Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να πάρει μία βράση.
2. Ανακατεύουμε, περιμένοντας να λιώσει η ζάχαρη, και μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη βάση:
3. Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλά μας (ξάσιμο) για να μην έχει κόμπους και να είναι αέρινο, και το απλώνουμε σε ένα ταψί (25x35εκ.), σε όλη του την επιφάνεια.
4. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
5. Ραντίζουμε το κανταΐφι με το λιωμένο βούτυρο και το ψήνουμε στους 160°C σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
6. Αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι καυτό, ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με μία κουτάλα, φροντίζοντας να πάει παντού και το αφήνουμε 30’ να τραβήξει το σιρόπι.
Για την κρέμα:
1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε, και ζεσταίνουμε το μίγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην καεί το γάλα. Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
2. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, προσθέτουμε τις βανίλιες (ή το λεμόνι) και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα, κι εάν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε και λίγο από το γάλα μας για να κάνουμε την πατισερί.
3. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία, προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα μέσα στο μίγμα με τα αβγά, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα χειρός, έτσι ώστε να ανεβάζουμε σιγά-σιγά τη θερμοκρασία του μίγματος.
4. Ρίχνουμε όλο το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και την βάζουμε ξανά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα και δοκιμάζοντας συχνά-πυκνά για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν γευόμαστε πλέον το κορν φλάουερ και να αφαιρέσουμε από τη φωτιά.
5. Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο (κομμένο σε κύβους και παγωμένο από το ψυγείο) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει με μια μαρίζ.
6. Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από το κρύο, σιροπιασμένο κανταΐφι, απλώνοντάς την σε όλη την επιφάνεια και στρώνοντας ομοιόμορφα με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας.
7. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη, έτσι ώστε να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα) και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για περίπου 2-3 ώρες.
Για την σαντιγί:
8. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη και την βανίλια μέχρι να σφίξει σε σαντιγί και να έχει την υφή γιαουρτιού, προσέχοντας να μην «κόψει».
9. Ρίχνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα, αφού έχουμε αφαιρέσει τη μεμβράνη, και την απλώνουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
10. Κάνουμε γραμμές πάνω στη σαντιγί και πασπαλίζουμε με σπασμένο φιστίκι Αιγίνης.

Αξιολόγηση

Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Ελληνική
Κλασική
Πάσχα
Μεσημεριανό
Άνοιξη
Γλυκό

Υλικά για 6 άτομα

ΑΒ Ζάχαρη Λευκή Κρυσταλλική 1kg
1 κιλ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

ΑΒ Βούτυρο Παραδοσιακό Αγελάδος Ανάλατο 250gr
250 γρ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

ΑΒ Φρέσκο Γάλα 3.5% Λιπαρά 1 lt
1 λιτ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

ΑΒ Ζάχαρη Λευκή Κρυσταλλική 1kg
1 κιλ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

ΑΒ Βούτυρο Παραδοσιακό Αγελάδος Ανάλατο 250gr
250 γρ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

CAPTAIN'S Βανιλίνη 5x0.3g
1 τεμ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

ΑΒ Φιστίκι Κελυφωτό Ωμό 240g
240 γρ

Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

Νερό Επιτραπέζιο 1.5lt
ΑΒ Νερό Επιτραπέζιο 1.5lt
1,5 λιτ
0
25
Φύλλο Κατεψυγμένο Καταϊφι 450gr
KANAKI Φύλλο Κατεψυγμένο Καταϊφι 450gr
450 γρ
5
27
Αυγά Ελευθέρας Βοσκής Large 6 Τεμάχια
ΑΒ Αυγά Ελευθέρας Βοσκής Large 6 Τεμάχια
6 τεμ
2
83
Κορν Φλάουρ  200 gr
ΑΒ Κορν Φλάουρ 200 gr
200 γρ
0
80
Κρέμα Γάλακτος 200 ml
ΑΒ Κρέμα Γάλακτος 200 ml
200 ml
  • low-price.external.cbf7b8ce.svg
1
72
Ζάχαρη Άχνη 400g
ΑΒ Ζάχαρη Άχνη 400g
400 γρ
0
65
Βανίλια Φυσικό Εκχύλισμα 20ml
VAHINE Βανίλια Φυσικό Εκχύλισμα 20ml
20 ml
4
28