Ας μαγειρέψουμε
Πλένετε το κρέας και το βάζετε να βράσει με μπόλικο αλατισμένο νερό, τόσο όσο να το σκεπάζει, για περίπου μια ώρα και δέκα λεπτά. Εν τω μεταξύ, κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και τα καρότα και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και το σέλινο.Σε μια δεύτερη κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν καλά. Ρίχνετε και τα υπόλοιπα χορταρικά εκτός απ' τα βρασμένα παντζάρια, τον πελτέ τομάτας, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο τα οποία προσθέτετε αργότερα. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Τότε ρίχνετε και όλο το ζωμό του κρέατος σουρωμένο, τον πελτέ τομάτας, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.Κόβετε το κρέας σε κομμάτια (μεγέθους μεγάλης μπουκιάς ή αβγού). Αφαιρείτε και όλα τα κόκαλα αν τυχόν έχει. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και το ζωμό κι αφήνετε να σιγοβράζουν για μια ακόμα ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά ρίχνετε τα παντζάρια. Σερβίρετε τη σούπα με μια κουταλιά γιαούρτι μέσα στο οποίο έχετε ρίξει ένα-δυο σταγόνες λεμόνι ή λίγη ξινή κρέμα.