Νηστίσιμο Πλιγούρι Σαλάτα με Ρεβίθια, Αμύγδαλα και Ντρέσινγκ Πορτοκαλιού
από The Foodie Corner - Ελένη Βονισσάκου
Εύκολη
1'- 30'
5/5
Χαμηλό
Θα χρειαστώ υλικά για
Συστατικά
8 μερίδες
80 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστιμμένος (για το ντρέσινκ)
1,3 ml (1/4 κουτ. γλυκού) πιπέρι φρεσκοτριμμένο ή κατά βούληση (για το ντρέσινκ)
7,5 ml (1 1/2 κουτ. γλυκού) κανέλα (για το ντρέσινκ)
7,5 ml (1 1/2 κουτ. γλυκού) αλάτι (για το ντρέσινκ)
10 ml (2 κουτ. γλυκού) κύμινο (για το ντρέσινκ)
15 ml (1 κουτ. σούπας) μουστάρδα απαλή (για το ντρέσινκ)
30 ml (2 κουτ. σούπας) μέλι (για το ντρέσινκ)
30 ml (2 κουτ. σούπας) χυμός λεμονιού, φρεσκοστιμμένος (για το ντρέσινκ)
80 ml ελαιόλαδο (για το ντρέσινκ)
250 γρ. πλιγούρι
1 πορτοκάλι, γλυκό, καθαρισμένο και κομμένο σε μέτρια κομμάτια
130 γρ αμύγδαλο ωμό, λευκά (ολόκληρο)
100 γρ σουλτανίνα
4 κουτ. σούπας μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος
2 κρεμμυδάκια χλωρά, ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά, γλυκιά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
200 γρ. βρασμένα ρεβίθια
χυμός από μισό λεμόνι
80 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστιμμένος (για το ντρέσινκ)
1,3 ml (1/4 κουτ. γλυκού) πιπέρι φρεσκοτριμμένο ή κατά βούληση (για το ντρέσινκ)
7,5 ml (1 1/2 κουτ. γλυκού) κανέλα (για το ντρέσινκ)
7,5 ml (1 1/2 κουτ. γλυκού) αλάτι (για το ντρέσινκ)
10 ml (2 κουτ. γλυκού) κύμινο (για το ντρέσινκ)
15 ml (1 κουτ. σούπας) μουστάρδα απαλή (για το ντρέσινκ)
30 ml (2 κουτ. σούπας) μέλι (για το ντρέσινκ)
30 ml (2 κουτ. σούπας) χυμός λεμονιού, φρεσκοστιμμένος (για το ντρέσινκ)
80 ml ελαιόλαδο (για το ντρέσινκ)
250 γρ. πλιγούρι
1 πορτοκάλι, γλυκό, καθαρισμένο και κομμένο σε μέτρια κομμάτια
130 γρ αμύγδαλο ωμό, λευκά (ολόκληρο)
100 γρ σουλτανίνα
4 κουτ. σούπας μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος
2 κρεμμυδάκια χλωρά, ψιλοκομμένα
Ας μαγειρέψουμε
1. Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ με μπόλικο νερό (θερμοκρασία βρύσης) μαζί με τον χυμό από μισό λεμόνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μουλιάσει για τουλάχιστον 3 ώρες (αν το βάλουμε αποβραδίς θα τοποθετήσουμε το μπολ στο ψυγείο).
2. Στραγγίζουμε καλά το πλιγούρι σε λεπτό σουρωτήρι πιέζοντάς το και με τα χέρια για να φύγουν τα υγρά. Το ρίχνουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
3. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, την πιπεριά, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τη σουλτανίνα. Ανακατεύουμε.
4. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και το τοποθετούμε στο μάτι. Το ανάβουμε σε υψηλή φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί, ανακατεύοντας που και που. Μόλις δούμε μικρές μαύρες κουκίδες στα αμύγδαλα, και αρχίζουν και μυρίζουν ωραία, κλείνουμε το μάτι αλλά αφήνουμε το τηγανάκι στο μάτι να συνεχίσουν να καβουρδίζονται. Τα χοντροκόβουμε και τα προσθέτουμε στη σαλατιέρα.
5. Βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα μεγάλο βαζάκι με καπάκι. Το κλείνουμε και ανακινούμε ζωηρά να ομογενοποιηθούν. Μετράμε 3/4 της κούπας ντρέσιγνκ και περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά. Το υπόλοιπο το φυλάμε στο βαζάκι στο ψυγείο για το σερβίρισμα.
6. Προσθέτουμε τα κομμάτια πορτοκάλι στη σαλάτα. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Τιπς
Η σαλάτα είναι ακόμα ωραιότερη όταν έχει «ξεκουραστεί» λίγο και έχουν δέσει οι γεύσεις. Μπορούμε να βάλουμε το μισό ντρέσινγκ για αρχή, να την αφήσουμε λίγο στην άκρη, και αμέσως πριν το σερβίρισμα να προσθέσουμε όσο θέλουμε.
Πηγή: