Ας μαγειρέψουμε
Η κρέμα
Στο μπλέντερ βάζουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα, αναδεύουμε για 1’ ώστε να βγάλει το λεμόνι τα έλαιά του.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη μισή ποσότητα από το γάλα, το αλάτι, τη βανιλλίνη να ζεσταθούν σε χαμηλή θερμοκρασία.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα, το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ, τους κρόκους, τη ζάχαρη που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και την καλύπτουμε με μεμβράνη ή την ανακατεύουμε συχνά ώστε να μην πιάσει κρούστα.
Το γαλακτομπούρεκο
Ζεσταίνουμε και λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να το ανακατέψουμε.
Όταν αφρίσει αποσύρουμε και αφαιρούμε τον αφρό, το αφήνουμε να σταθεί και μεταφέρουμε μόνο το καθαρό βούτυρο σε ένα μπολ, περνώντας το από σίτα.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί (περίπου 32 εκ.) και κάνουμε στρώσεις τα 6 φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε κάθε φορά.
Απλώνουμε την κρέμα και κάνουμε στρώσεις τα υπόλοιπα 6 φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε κάθε φορά.
Κλείνουμε το γαλακτομπούρεκο γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα χαράζουμε ελαφρώς τα κομμάτια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 165ο C για 60’.
Το σιρόπιασμα
Βράζουμε για 5 λεπτά και κρατάμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Σιροπιάζουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, κουταλιά-κουταλιά με σιρόπι και αφήνουμε τουλάχιστον 12 ώρες πριν σερβίρουμε.
Το γαλακτομπούρεκο σερβίρεται δροσερό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Tips:
- Μπορούμε αντί για λεμόνι να χρησιμοποιήσουμε πορτοκάλι
- Εκτός από φύλλο κρούστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φύλλο για κανταΐφι