Ας μαγειρέψουμε
• Φάβα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 750 ml νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν πάει να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χυλώσει και να απορροφήσει όλο το νερό. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και να σφίξει. Τη μεταφέρουμε στο μούλτι και την πολτοποιούμε μαζί με τα λαχανικά. Αδειάζουμε πάλι στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι το σερβίρισμα.
• Λαδολέμονο: Χτυπάμε για 1 λεπτό στο μούλτι όλα τα υλικά.
• Θράψαλα: Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μια δόση από το θράψαλο. Αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τη δόση σε μια πιατέλα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα θράψαλα, βάζοντας σε κάθε δόση λίγο λάδι στο τηγάνι και αφήνοντάς τα να μαγειρευτούν για λιγότερο από 1 λεπτό, για να μη σκληρύνουν. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με το λαδολέμονο και το μείγμα από το φρέσκο κρεμμύδι.
• Ρίχνουμε και τη φρέσκια ρίγανη στη φάβα, ανακατεύουμε και συνοδεύουμε τα θράψαλα.