Η περιφρούρηση της υγείας μας έχει ως ακρογωνιαίον λίθο την επιδίωξη ενός υγιούς σωματικού βάρους. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο παίζει η υιοθέτηση ενός μοντέλου διατροφής αφενός χαμηλων θερμίδων, λιπαρών και σακχάρων, αφετέρου όσο γίνεται περισσότερων εδώδιμων (διαιτητικών) ινών. Κυρίαρχη θέση σε αυτό έχει η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης. Εξίσου σημαντική είναι η προτίμηση των ζωϊκών προϊόντων με τα λιγότερα λιπαρά (π.χ. ψαριών, πουλερικών, άπαχων κόκκινων κρεάτων, γάλακτος και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά) και η επιλογή τροφίμων με τη λιγότερη ζάχαρη.