Το μαύρο πιπέρι χρησιμοποιείται για να νοστιμίσει τα φαγητά μας και να τους δώσει πικάντικη γεύση. Έχει πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που οφείλονται τόσο στην πιπερίνη αλλά και σε ένα φυτοχημικό που περιέχει, την κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της καλής υγείας του γαστρεντερικού συστήματος. Ένα από τα πολλά οφέλη του είναι επίσης ότι μπορεί να λειτουργήσει κατά του άγχους, αλλά και της κατάθλιψης. Η πιπερίνη που περιέχει, έχει την ιδιότητα να τονώνει το νευρικό σύστημα και να βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία του. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του, μπορεί να αποτρέψουν ή να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και έτσι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των ηπατικών προβλημάτων.