Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ
Άρωμα: Το άρωμα που αναπνέεις όταν "μυρίζεις" τον καφέ το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί μεταξύ γλυκιάς και πικάντικης γεύσης.
Οξύτητα: Η οξύτητα περιγράφει την έντονη γεύση, που μεταδίδει ζωτικότητα, το θετικότερο χαρακτηριστικό ενός φλυτζανιού καφέ. Συναντάμε χαρακτηρισμούς όπως βαρύς, ελαφρύς, σκληρός και flat.
Body/ Πυκνότητα: Είναι το βάρος και η υφή που αφήνει μια γουλιά καφέ στο στόμα. Συναντάμε χαρακτηρισμούς όπως σιροπιασμένος, άγριος, άτονος, αμυδρός, βαρύς, μεσαίος και φυσικά, γεμάτος.
Blend/ Χαρμάνι: Το ανακάτεμα δυο ή περισσοτέρων ειδών καβουρδισμένου καφέ για την δημιουργία μιας ισορροπημένης, ευχάριστης γεύσης.
Καφεΐνη: Η δυναμωτική ουσία που περιέχει κάθε είδος καφέ. Η καφεΐνη είναι ένα είδος λευκού αλκαλοειδούς που χρησιμοποιείται κυρίως στην ιατρική ως ελαφρύ διεγερτικό και για την αντιμετώπιση πολλών ειδών πονοκεφάλου.
Kρέμα: Το καϊμάκι που δημιουργείται στην επιφάνεια του espresso κατά την διαδικασία βρασμού. Η "κρέμα" βοηθάει να διατηρηθεί το άρωμα και η γεύση του espresso μέσα στο φλυτζάνι.
Γεύση: Ο συνδυασμός της γεύσης και του αρώματος που αφήνει ο καφές στο στόμα. Η γεύση μπορεί να είναι έντονη, καραμέλας, πικάντικη, φρουτένια, καπνιστή, πλούσια, σοκολατένια, φυσική, γλυκιά, και οινώδης.
Roasts: Ποικιλία χαρμανιού καβουρδισμένων καφέδων συγκεκριμένου χρώματος
French or Italian roast: Ένας τρόπος καβουρδίσματος των κόκκων του καφέ που τους αφήνει ένα πολύ σκούρο καφέ χρώμα.
Espresso: Μια διαδικασία για γρήγορη απόσπαση της γεύσης της καρδιάς του καφέ, με πίεση. Χρησιμοποιούνται ειδικά καβουρδισμένοι κόκκοι ποικιλίας Arabica. 1-1/2 κουταλιές espresso είναι η βασική δόση για ένα "σφηνάκι" καφέ. Ο espresso χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό για τους πιο γευστικούς καφέδες.